13 juli 2020

“Class of 2020” ligt - ondanks corona - op schema

Ze waren de eerste leerlingen in jaren die afgelopen september in Rosmalen aan de opleiding Plafond- en Wandmonteur begonnen. In de Brabantse vestiging van NOA Opleidingsbedrijf Afbouw kregen 11 jonge vakmannen iedere twee weken les van ervaren praktijkinstructeurs. En ondanks corona doen ze dezer dagen allemaal praktijkexamen. Een update…

“We hebben inderdaad even stilgelegen. Zoals heel Nederland”, vertelt directeur NOA Opleidingsbedrijf Afbouw Erwin Brouwer. “Maar we hebben, samen met het Koning Willem I College, de jongens al snel onderwijs op afstand kunnen bieden en dat ging gelukkig heel goed. Sinds drie weken hebben we de praktijklessen - volgens de RIVM-richtlijnen en het protocol ‘Samen Veilig Doorwerken’ - weer kunnen hervatten. Uiteindelijk denk ik niet dat de leerlingen heel veel achterstand hebben opgelopen.”

Praktijkexamen

“Een dezer dagen doen ze allemaal hun praktijkexamen in Veenendaal en ik vermoed dat ze daar allemaal voor slagen. Het is een hele fijne en leergierige groep” meent Erwin. Na het behalen van hun praktijkexamen ontvangen 6 van 11 leerlingen een branche-getuigschrift. Voor hen zit de eerste opleiding tot plafond- en wandmonteur die in jaren wordt gegeven er dan op. De andere 5 blijven nog tot het einde van het kalenderjaar eens in de twee weken naar Rosmalen komen en ontvangt bij goed gevolg een mbo niveau 2 diploma.

Investeer in opleidingen

Mede door de bouwcrisis in de jaren 2008-2013 en het aanpassen van de uitstroomprofielen op de vmbo’s droogde de aanwas voor de opleiding in de afgelopen jaren zo goed als op. Door inspanning én een innige samenwerking tussen NOA, het Koning Willem 1 College, de leerbedrijven, Savantis en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) lukte het om in Rosmalen in september 2019 eindelijk weer met een klas te beginnen. Met de uitdrukkelijke wens om (landelijk) door te groeien. “Hier heeft corona echter wel roet in het eten gegooid”, zegt Brouwer. “Alle geplande voorlichting op scholen en vakbeurzen lag in de afgelopen maanden stil waardoor we nauwelijks nieuwe aanmeldingen hebben. Vandaar dat we in samenspraak met Savantis hebben besloten om de start van een nieuw schooljaar uit te stellen tot januari 2021 in plaats van september.” Brouwer roept afbouwbedrijven dan ook op om vooral te blijven investeren in de opleiding van hun medewerkers. “Je blijven ontwikkelen is belangrijker dan ooit. Dus laat het ons weten als medewerkers verder willen leren of zich laten omscholen. De bedrijven die de leerlingen van afgelopen jaar leverden, zijn allemaal enthousiast. En ik weet zeker dat als ik een rondje doe, ik alle jongens zonder moeite bij een bedrijf kan plaatsen. Het zijn echt goede vakmensen geworden.”

Deel dit artikel:

Laatste nieuws